CIRKUSPERSPEKTIV
CIRCUS MEETS VISUAL ARTS
Under Cirkusåret 2020 arrangerar Gävle kommun en rad cirkusaktiviteter. I samband med detta har Gävle Konstcentrum givit CirkusPerspektiv i uppdrag att skapa en utställning och ett program som utforskar möjligheterna i ett möte mellan cirkuskonst och bildkonst, Circus Meets Visual Arts.
Nycirkus, eller kontemporär cirkus, ger utrymme för samarbetsprocesser, möten mellan olika discipliner och samverkan med omgivningen. Den rådande pandemin och klimatkrisen har väckt ett akut behov av att omvärdera människans relation till omgivningen. Konstnären och curatorn Marie-Andrée Robitailles cirkusverk är ett led i en process där hon utforskar övergången från en människocentrerad cirkus till en annan form, där krafter som inte utgår ifrån människan får ta plats i uppbyggnaden.
Utställningen består av ett antal verk som Robitaille valt ut. Effektfulla former, strukturer, ljud och rörelser återspeglar kristillstånd och mänsklig sårbarhet: Bubblor i form av dodekaeder påminner om virus. Räddningsfilten, som ska skydda mot eld och kyla, har fått en ny, talande form. Foliestycken bjuder upp till en luftburen dans. Fendrar skapade för att absorbera båtars rörelseenergi har blivit pendlar i en interaktiv ljudinstallation.
Robitaille har lekt med föremålen och förvandlat dem till ett poetiskt och mjukt motstånd till den kollektiva kris vi nu erfar. Hon riktar fokus på det dynamiska förhållandet mellan olika varelser, element, objekt och mänsklig aktivitet.
Curator och cirkusartist:
Marie-Andrée Robitaille
Medverkande:
Visual Artist: Rachel Wingfield
Ljuddesign: Hara Alonso
Foto: Einar Kling Odencrants
Teknik och tillverkning av objekt: Eduardo Cardozo
Utställningen är ett samarbete mellan Gävle Konstcentrum, Stockholms konstnärliga högskola (SKH), Kristofferscenen och Cirkusperspektiv AB.
PROGRAM UNDER UTSTÄLLNINGEN
Tisdag 29.9
ETT SAMTAL OM CIRKUS
18:30, Digitalt (Facebook)
Välkommen att ta del av en diskussion som behandlar cirkus som konstform och reder ut dess kopplingar till Gävle.
Samtalet rör sig mellan dåtid, nutid och framtid genom frågeställningar såsom;
-Vad var det som gjorde att Gävle först fick rykte som cirkusstad?
-Vilka mer eller mindre kända cirkuspersonligheter har vi från Gävle?
-Kan Gävle kommun efter år 2020 jobba vidare med att hålla cirkusarvet levande? Hur då?
De samtalande är intendent/kulturhistoriker Ann Nilsén och cirkusartist Kalle Wedin (tillika en av Gävle kommuns projektledare för Cirkus 2020). Gefle Dagblads kulturredaktör Kristian Ekenberg agerar moderator.
Programmet sker i samband med utställningen ”Cirkusperspektiv- Circus meets visual arts” som för närvarande visas på Gävle Konstcentrum fram till och med 4.10. Utställningen och programmet är även en del i Gävle kommuns projekt Cirkus2020 som pågår detta år.
Programmet visas på vår Facebook-sida.
Söndag 4.10
FINISSAGE MED PERFORMANCE
kl 12 & kl 14, Konsthallen
Begränsat antal platser, föranmälan krävs. Mejla anmälan med fullständigt namn samt vilken tid ni önskar gå till: malva.molund@gavle.se