ALAM
HANS LIMBUS TJÖRNERYDS MUSEUM - SOM EGENTLIGEN INTE FINNS
ALAM, Avan Limbus Art Museum, är inte ett museum i vanlig bemärkelse. Det är ett konstverk som består av delar av Gävles kulturarv som finns i marken på platsen, och som förstärkts av installationer som tillkommit genom årens lopp. Konstnären bakom museet är Hans Limbus Tjörneryd.
ALAM är en plats för eftertanke och fantasi, öppen för alla.
”Jag söker någonting som jag inte vet vad det är och jag vet inte heller vad jag finner, utan det är själva sökandet som är intressant för mig.”
Ur boken ”Limbus – en bok om Hans Limbus Tjörneryd”.
Film om ALAM – Avan Limbus Art Museum
Produktion: Gävle Konstcentrum 2024.
Medverkande: Lii Tjörneryd, Lisa Pehrsdotter, Björn Bigge Svendsen, Björn Widgren, Lassa Halvarsson.
Producent: Jan Stene, Gävle Konstcentrum.
Filmfoto och redigering: Michael Tebinka.
Musik: Mikael Strömberg med ”Status Limbus”.
Berättarröst: Petra Jonsson.
Produktionen av filmen gjordes möjlig med stöd från Stiftelsen Agnes och Sigurd Wallbergs donationsfond.
Beskrivning av film: Filmade intervjuer med personer som på olika vis kände Hans Limbus Tjörneryd. Intervjuklippen växlas med bilder från platsen Avan i Gävle, där konstinstallationen ALAM finns.
1982 utnämnde Gävlekonstnären och världsmedborgaren Hans Limbus Tjörneryd (1944–2022) en plats som varit soptipp fram till några år dessförinnan till en gigantisk kulturhistorisk installation. ALAM – Avan Limbus Art Museum – var invigt.
ALAM, som ligger intill golfbanan i norra Gävle, är inte ett museum i vanlig bemärkelse, utan snarare ett slags icke-museum i den öppna terrängen, världsunikt i sitt slag. I dess underjordiska samlingar finns resterna av kända och okända Gävlebyggnader som rivits under moderniseringen av staden på 1960-talet och deponerats på platsen.
Hans Limbus Tjörneryd har sedan han utropade området till ett museum också själv bidragit med flera installationer till museet – både ovan och under jord. Nedgrävt finns bland annat verket Digital Voyager som består av 700 gatstenar med siffran 7 ingraverad och ett av de nyare verken som syns ovan jord är Cosmic Energy Collector från 2018, som ska samla in kosmisk energi för en planerad (men ej genomförd) ”landskapskosmisering” av Gästrikland och Hälsingland som var tänkt skulle ske vid Testeboåns delta intill ALAM.
Hans Limbus Tjörneryds skapelse är inte bara en abstrakt idé, det är en kondenserad symbol för människans unika förmåga till uttryck, reflektion och eftertanke. En plats att fylla med vår egna fantasi!
Från och med år 2024 gör Gävle Konstcentrum en satsning på att aktivera området, som ett led i uppdraget att värna den fria viljan och tanken – just för att ALAM ger en unik möjlighet till fria tankeassociationer. Informationsskyltar har satts upp på området, en kortfilm (se ovan) har producerats och ett antal happenings på området genomförs, så att fler får kännedom om detta mycket speciella museum.
Monoliterna (1982)
De åtta monoliterna restes i samband med att konstnären utsåg området till en gigantisk skulptur över vårt kulturarv.
Number 7 (1983)
Sjuan är en protest mot den digitala,
binära världen, där tvärstrecket över siffran gör den omöjlig att visa digitalt.
Space Stick Apeiron (2000)
(Till höger i bild).
En av många ”space sticks” som finns utplacerade i världen och markerar centrum för universum som är överallt – helt enkelt där markören placeras.
Landing Beacon for Unidentified Flying Art Objects (2003)
Landningsfyren är ett instrument för fantastiska idéer och fritt tänkande.
Place of Encounter (2007)
Stenarna är en plats där himmel och jord, tid och evighet, det avgränsade och det gränslösa möts. En hommage till filosofen Gaston Bachelard.
Cosmic Energy Collector (2018)
Mottagaren är ett instrument för att samla in kosmisk energi, till en planerad ”landskapskosmisering” av Gästrikland och Hälsingland.
Läs mer om Hans Limbus Tjörneryds konstnärsskap på www.alam.se
Hitta till ALAM
- Området Avan ligger i utkanten av golfbanan i Gävle, mot centrum sett.
- ALAM ligger i slutet av Gestrins väg på Avan-området.
- Följ skyltningen ”Naturreservat Testeboåns delta” på Hamnleden för att komma hit.
- Vi rekommenderar en cykeltur, men platsen kan även nås med bil och via buss.
Cykel
Följ Strömsbrovägen till Avastigen och vidare till cykelvägen ner mot Hamnleden. Korsa Hamnleden, följ Gestrins väg och passera vägbommen vid stenbrottet.
Här hittar du en karta över Gävles cykelvägar
Bil
Följ Hamnleden och sväng efter vägskylten ”Naturreservat Testeboåns delta”.
Parkering finns till vänster i början av Gestrins väg, i anslutningen till naturreservatet. Du når ALAM genom en promenad på cirka en kilometer.
Buss
Stadsbuss linje 11, hållplats Stigsgård eller Nålgatan. Promenad via Strömsbrovägen till Avastigen och vidare till cykelvägen ner mot Hamnleden.