19 november 2022 -

15 januari 2023

Lennart Nilsson 100 år

Jubileumsutställning om Lennart Nilsson omfattande och banbrytande karriär.

Utställningsdatum: 19 november 2022 – 15 januari 2023


”Och en människa, en helt vanlig människa! Finns ett tjusigare ämne? Det skulle i så fall vare en världskarta i fotografier, en världskarta som visar hur lika vi alla är trots inbillningar om motsatsen.”

Lennart Nilsson

I år skulle Lennart Nilsson (1922-2017) ha fyllt 100 år. Han har beskrivits som geni, en legend och pionjär. En renässansmänniska i det tjugonde århundradet. En banbrytande vetenskapsman och forskningsresande. Han har jämförts med Carl von Linné och Leonardo da Vinci. Och han anses vara en av fotohistoriens mest betydelsefulla fotografer. Själv var han mer blygsam. ”Jag är bara en fotograf som råkat bli fascinerad av människan.”

Det är med stolthet Gävle Konstcentrum presenterar Lennart Nilsson 100 år, en uställning med ambitionen att försöka ge en vidare och mer mångfasetterad bild av den världsberömde fotografen.

I det svarta

Jag tror att en bredare publik sällan är medveten om att både före och efter de ikoniska bilderna av foster var Lennart en mästerlig berättare inom film och fotografi. Presentationen på Gävle Konstcentrum har ett tydligt biografiskt inslag, dock inte i sin helhet kronologisk. Den innehåller några av hans mest kända bilder och delar av det material många känner till, men där finns också ett bredare perspektiv – det journalistiska och kommersiella men samtidigt personliga. En hel vägg är tilldelad ett urval av sådana fotografier. Bilderna är översvämmande och direkt nålade på väggen inspirerat av den digitala tidsålderns ständiga flöde av information. Här kan du som besökare leta dig runt bland hundratals bilder från 1945 fram till 1964. Utställningen visar också några av Lennarts prisbelönta filmer, första utgåvor av böcker, artiklar från tidskriften Life och annat unikt arkivmaterial från 40-talet och framåt.

Hjärtat i utställningen Lennart Nilsson 100 år är de svartvita silvergelatinfotografierna från 1965. De fjorton bilderna hade världspremiär på Paris Photo 2019. Lennart har i denna serie fotografier personligen gjort urvalet, vilket inte alltid varit självklart, till de bilder som bäst representerar kärnan i hans vision av fosterfotografierna, som prydde omslaget på tidningen Life 1965. Bilderna är framtagna från originalnegativen och är det material som i framtiden ska bära den fysiska vittnesbörden kring ett fotografiskt unikum vars historia fortfarande håller på att skrivas. En oöverträffad bildsvit av vår egen kultur och vetenskapshistoria med handpåläggning och signatur av fotografen själv.

Källan till Lennart Nilssons bildvärld kan spåras till tidernas begynnelse, den där nollpunktens svarta tomhet vilket allting en gång har tillkommit. Kanske var det just kraften från en sådan ursprungsprocess som drev Lennart Nilsson? Med en aldrig sinande energi och nyfikenhet gav han oss flera av världens genom tiderna mest inspirerande och inflytelserika bilder. Fotografiet Foster 18 veckor 1965 blir den bild som kanske bäst representerar denna enorma påverkan. Med dess komposition och omgivande mörker har den inte bara blivit en ikonisk vetenskapsbild, utan har också fått agera som visuell inspiration till flertalet populärkulturella giganter som Stanley Kubrick, Alien och Simpsons (Bart som foster) bara för att nämna några.

Bildserien Ett barn blir till är ett enastående resultat som utan tvekan kan omnämnas tillsammans med andra vetenskapliga upptäckter och kartläggande med enormt inflytande på hur människan ser på sig själv, sin uppkomst och plats på jorden. Tillsammans med Da Vinci, Einstein och Curie blir Lennart en i raden av upptäckare som hjälpt oss att förstå vår omgivning. Lennart Nilssons bidrag var att ge oss ett facit. En fotografisk presentation av liv.

Lennarts motiv och berättelser är och förblir tidlösa fönster av existens och humanism även om vi skulle exkludera fostersviten. Fotografierna på den sörjande isbjörnen, lobotomin och avskedet blir tydliga bevis på den ständiga aktualitet och mänskliga dualitet som är inneboende i Lennarts bildvärld. Men jag är beredd att gå längre än så i min betraktelse av fotografens gärning. Jag skulle vilja säga att magin som ger bilderna den där tyngden och verkliga djuppåverkan sker i det abstrakta runtomkring objekten eller händelserna du bevittnar i fotografiet. Tittar du noga bakom det som sker i bildens centrum, i det svartvita silvergelatinet, hittar du ett universum som resonerar med hela mänskligheten. Det finns gott, det finns ont och allt däremellan. Hela spektrumet finns i den mörka densiteten som omger kameralinsens fokus. Jag skulle vilja säga att hans bildvärld är en del av vårt visuella DNA, den har alltid varit planterad där.

Jan Stene
Konstintendent, Gävle Konstcentrum.


Det är en stor bit av fotohistorien som nu visas i Gävle. Och faktiskt en liten bit av världshistorien …

Gefle Dagblad

Kontakt

Datum

2022-11-19 - 2023-01-15

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle kommun

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?